top of page

Program pořadů členů českého PEN Klubu v září a v říjnu


České centrum mezinárodního PEN KLUBU pro vás připravuje podzimní pořady svých členů v salonku hotelu Central v Rybné ulici 8, Praha 1.

Čtvrtek 8. 9. v 17.00

ALENA MORÁVKOVÁ čte povídku V království Jeho Psího Veličenstva

Text významného ukrajinského básníka a prozaika Ivana Drače V království Jeho Psího Veličenstva přeložila Alena Morávková k jeho osmdesátinám. Ivan Drač (*17. října 1936), politický aktivista a velký obhájce a propagátor ukrajinštiny, získal v roce 2006 nejvyšší ukrajinské státní vyznamenání.

Čtvrtek 29. 9. v 17.00

JAROSLAV ŠEDIVÝ čte z nové knihy Osudné spojenectví Praha a Moskva 1920 - 1948

Kniha mapuje třicetileté období vývoje naší zahraniční politiky ve vztahu k sovětskému Rusku. Autor v ní líčí, jak se začalo z hospodářských důvodů zajímat o evropskou politiku a otevřelo Evropě prostor, o který měl zájem i československý průmysl. Vstup do ruských obchodních zájmů inspiroval zahraniční politiku nalézat přijatelné formy spolupráce s tímto problematickým partnerem. Orientace Prahy v bezpečnostní politice na Moskvu /smlouvy 1935 a 1943/ zavedla čs. zahraniční politiku do Stalinovy pasti.

Čtvrtek 20. října v 17.00

ZDENĚK VOJTÍŠEK a PETR PAYNE představí knihu Ethana Gutmanna Jatka, JAKUB ŠMÍD náboženské hnutí Fa-lun-kung

Kniha investigativního novináře Ethana Gutmanna pojednává o masových vraždách, odebírání orgánů a čínském řešení problému s disidenty (vydalo nakladatelství CPress 2015). Náboženské hnutí Fa-lun-kung, o jehož pronásledování v Číně se v knize hlavně jedná, pohovoří jeho stoupenec Jakub Šmíd. Debatu o Fa-lun-kung z hlediska religionistiky povede Zdeněk Vojtíšek.

Čtvrtek 3. listopadu v 17.00

MIROSLAVA PICKOVÁ představí knihu Lumíra Jisla Čínský deník

První vydání soukromého deníku Lumíra Jisla z jeho cesty do Čínské lidové republiky z let 1957 a 1958 obsahuje i poprvé publikované barevné a černobílé autorovy fotografie z této cesty. Český archeolog se do Mongolska vydal celkem čtyřikrát. Jeho expedice zkoumala památník prince Kültegina z 8. století, který se nachází v údolí řeky Orchon. V létě roku 1958 zde mohl slavit unikátní nález: v odkryté odpadní jámě s kolegy objevil princovu kamennou hlavu.

Těšíme se na setkání s vámi.

Změna programu vyhrazena.


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
No tags yet.
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page